Elementi nadgrobnih spomenika i sama izrada

Nadgrobni spomenici

Priču o nadgrobnim spomenicima počećemo sa par reči o nastanku pogrebne umetnosti. Kao i mnogo umetničkih pravaca i ovaj je nastao davnih godina u centru svih dešavanja. Nastao je u Parizu. Prvo je predstavljao neku vrstu poklopca samog kovčega, naravno preko zemlje. Još pre toga svega je i sam predstavljao kovčeg. Jedan veliki masivni kameni kovčeg. Evoluirao je i sada predstavlja nešto čime najbliži rođaci ili prijatelji pokojnika odaju počast samom pokojniku. Slično kao i spomenik ili skulptura nekoj poznatoj ličnosti ili već nekom neznanom junaku. Podizanje samog nadgrobnog spomenika predstavlja izuzetno bitan čin na kraju života pokojnika i ovo je ujedno i definicija sahrane. To je jedan poseban, emotivni skup koji okuplja sve koji žele da odaju počast pokojniku i time pokažu poštovanje njegovoj porodici.
Pogrebnih usluga je danas sve više jer je to, realno, još jedna vrsta biznisa kog će uvek biti. Ovo je umetnost koja iziskuje mnogo strpljenja i još više živaca i još par ljudskih karakternih osobina kao što su suptilnost, tolerancija i elegantnost.


Svakako, kamenoresci nadgrobne spomenike i rade prema željama i porudžbinama, ono što im eventualno ostaje da rade po volji je raspored i, retko kada, oblik.
Sada, idemo na konkretnu izradu spomenika. Nadgrobni spomenici nužno sadrže ime, prezime, sliku, godinu rođenja i godinu smrti pokojnika. Redosled može biti pušten na volju kamenorescu. Bitna je samo egzistencija svih maločas navedenih segmenata. Pored tih, nazovimo bitnih elemenata, tu su i sporedni. Na primer, epitaf iliti nadgrobni natpis u vidu nekog stiha ili natpisa ili citata. Takođe, tu je i neki religiozni simbol, recimo krst, on je naročito prisutan na našim prostorima. Pored religioznih, tu su i drugi simboli poput simbola životinja koje reprezentuju mir ili spokojstvo.
Kada prčamo o samoj izradi spomenika, sledeća stavka su oblici. Oblik može biti naravno raznolik. Ožalošćeni su ti koji iskazuju želju i kamenoresci rade po njihovom nalogu. Kada pričamo o oblicima, ne možemo a da ne apelujemo na ljude da održe svoj obraz i izaberu što jednostavnije oblike. Dakle, što klasičnije – to bolje. Potpuno je legitimno i ispoštovati želje pokojnika, ali isto tako treba videti širu sliku svega i time biti objektivan i suptilan.
Još svega par reči o obliku nadgrobnog spomenika; može biti jednostavno, što i preporučujemo, četvorougaoni, srcast, kružni, lelujavi romb ili paralelogram, itd.
Opet kažemo i savetujemo – što jednostavnije, to bolje. Najčešće se izrađuju kao ploča namenjena jednoj ili dvema osoba. Materijali za izradu mogu biti raznoliki, međutim, ono što je svakako najbolji izbor i što se tiče dugotrajnosti i kvaliteta su mermer i granit. Takođe, materijal za izradu mogu biti i kombinacija ta dva materijala ili kombinacija više vrsta granita. Može biti i kombinacija različitih vrsta mermera ili granita, pošto mermer sam po sebi varira u raznim nijansama.
Takođe, izrada nadgrobnih spomenika podrazumeva i neke dodatne segmente na spomeniku, a koji su u njegovom sklopu. To mogu biti vaze ili stubovi ili pak kapelice. Naravno, dodatni elementi podrazumevaju i dodatnu cenu, ali bar u tim trenucima novac nije nešto presudno o čemu se najviše razmišlja.
Takođe, ne možemo, a da ne spomenemo i to da kamenorazačko-klesarske radnje vrlo često imaju gotove spomenike u određenim oblicima, i to neke najosnovnije, samim tim Vam to nudi i ideju za odavanje počasti Vašem pokojniku u vidu spomenika. Time ćete i ubrzati proces cele komemoracije, a i izbeći ćete čekanje koje izrada spomenika po Vašoj posebnoj želji neminovno sa sobom nosi.
Još jedna stvar koju treba pomenuti je eventualno klesanje portreta pokojnika na dodatnu nadgrobnu ploču. To je generalno ono za šta se opredeli mala grupa ljudi, a opet je dosta karakteristično samo po sebi. To je nešto što je verovatno najskuplje kada pričamo o fakultativnim segmentima spomenika jer iziskuje, složićemo se i najviše vremena samog klesara, odnosno kamenoresca, a i najviše truda i strpljenja, tako da, manje-više, Vi tu najviše plaćate narodski rečeno „ruke“.
Ovo retko ko čita dok još ne postoje indikacije za smrt nekog Vašeg bližnjeg, razumljivo i normalno. Bez morbidnosti i prizivanja smrti, svakako. Ali takođe treba i uzeti u obzir neke od ovih stvari. Kada dođe taj nesrećni trenutak, kao što smo već rekli, svakako da je cena i vreme nešto o čemu ne razmišljamo, ali treba imati u vidu ove stvari.
U takvim trenucima ljudi znaju biti skloni najviše željama pokojnika i gledati upravo to – odavanje počasti, što i jeste cilj same sahrane i komemorativne večere, ručka ili koktela. Ali želje pokojnika nekada znaju da budu i nemoguće misije za naše mogućnosti, što finansijske, što zbog nezastupljenosti na našim prostorima ili jednostavno previše suludih želja pokojnika, kao što su izrada spomenika u obliku motornog vozila. Ponavljamo, potpuno legitimno, ali budimo racionalni.
Na samom kraju, nadgrobni spomenici su odavanje počasti i neka tako ostane. Odavanje počasti je i svakodnevno sećanje na pokojnika i odlazak na grobno mesto, konzumiranje njegovog omiljenog pića i mnogo drugih stvari. Prosto, čovek živi dok živi sećanje na njega.