Nadgrobni spomenici – izrada spomenika

Granitni nadgrobni spomenici koje vidite na grobljima napravljeni su od prirodnog granita koji je nastao pre stotine miliona godina od rastaljenog lava. Posle hlađenja, formirane su granitne stenske formacije širom sveta, gde su sada osnovani mnogi kamenolomi. U tim kamenolomima se ogromni blokovi granita izvlače pomoću bušenja, miniranja i piljenja. Blokovi se zatim šalju u fabriku gde automatizovane testere i brusilice uz pomoć kvalifikovanih radnika režu i dorađuju kamen za različite primene kao što su građevinski materijal, kućni nameštaj i granitni nadgrobni spomenici. Kada se koristi kao grobni spomenik, vešti zanatlije i umetnici koriste blagodati savremene tehnologije da bi stvorili umetničko delo koje je dostojno da se memoriše preminula voljena osoba.
Proces dizajna i pisanja slova: Proces stvaranja granitne nadgrobne ploče započinje komadom granita koji je već isečen na zadanu veličinu i sa odgovarajućom završnom obradom. U većini slučajeva površina koja je urezana je polirana. Umetnik na površinu granitnog nadgrobnog spomenika postavlja šablon od gume sa lepljivom podlogom u koju su dizajn i natpisi već preneti. Umetnici će sada izrezati dizajn i natpise umetničkim nožem, kao što je Ks-Acto nož.
Danas mnoge kompanije koriste efikasne mašine za sečenje računarskih šablona koje omogućavaju veću tačnost i veću zapreminu. Kada se dizajn i slova iseku iz šablona, umetnik će izvući površinu dizajna koji će biti urezan i tako izložiti površinu granitnog nadgrobnog spomenika koji će biti isklesan. Rezbarenje granitnih nadgrobnih spomenika
Granitni nadgrobni spomenici postavljeni su u sobu za peskanje za završni postupak rezbarenja. Radnik koristi visok vazdušni pritisak i specijalni pesak provučen kroz mlaznicu na vrhu creva koji zatim izrezuje dizajn i natpis. Područje granitne nadgrobne ploče pokriveno šablonom je dobro zaštićeno. Peskiranje jako podseća na eroziju samo velikom brzinom i u kontrolisanom okruženju. Nakon peskarenja, rezbarena područja obojena su crnom bojom kako bi se postigao kontrast, a slova i dizajn će se isticati. Osoba koja peska granitnu nadgrobnu ploču sada ć́e dodati završne detalje i pripremiti ih za isporuku.


Što se same izrade spomenika tiče, krenimo od početka. Nakon što su stigli kod proizvođača granita, odnosno mermera, granit/mermerne ploče su zatim isečene na manje ploče. Ploče su uglavnom debljine 6, 8, 10 ili 12 inča. Ovaj korak se vrši pomoću dijamantne rotacione testere. Testera je opremljena dijamantskom oštricom od čelika od 5 stopa ili 11 stopa.
Sada su odsečene ploče polirane. Sečene ploče prolaze pod različitim brojem okretnih glava (obično 8 do 13), sa različitim nivoima zrnja raspoređenih od najviše do najmanjeg. Prvih nekoliko glava imaju oštru dijamantsku cev, srednje glave su za brušenje, a poslednje nekoliko glava su opremljene jastučićima od filca. Ovi jastučići na sebi imaju prah vode i aluminija ili kositra oksida koji poliraju kamen do glatkog sjajnog sjaja. Nadgrobni spomenik je tada spreman za završnu obradu. Granitne ploče su rezane ili stene u željeni oblik i veličinu. Klesanje kamen je tehnika sečenja koja uključuje ručno klesanje spoljnih ivica kamena, dajući jasniji lični oblik. Potom se spomenik radi i šalje samom izraditelju spomenika.
Odeljenje za dizajn će uzeti korisničke ideje i kreirati nadgrobni prikaz koji će detaljno prikazati kako će izgledati gotov spomenik. Ovo će biti predstavljeno kupcu na odobrenje umetničkog dela i natpisa.
Nakon odobrenja dizajniranog izgleda za nadgrobnu ploču ili spomen-obeležje, graveri koriste računarski generisana umetnička dela u obliku šablona za rezbarenje spomenika. Ovaj šablon se koristi kao vodič za umetanje bilo koje informacije, kao što su reči, datumi ili amblemi, na površinu nadgrobnog kamena. Ranijih godina dizajn je crtan na kamenu, a potom ručno rezbaren. Uključivanje kupca u svaki deo dizajna i potpisivanje konačnog dokaza osigurava da je graviranje tačno onako kako je predstavljeno. Računarski sistemi su poboljšali tačnost i preciznost gradnje spomenika, ali proces se i dalje uveliko oslanja na veštinu zanatlije i sposobnost rada sa računarskim programima, mašinama i procesima rezbarenja.
Nakon što je šablon nanesen, granit, tj. mermer se zatim izrađuje od majstora. Graver koristi crevo za vazduh visokog pritiska da bi pratio dizajn od šablona do granitnih nadgrobnih ploča. Jednom kada je dizajn isklesan iz šablona, graverri ispunjavaju crepove crnim ili belim litho-om, tako da se natpisi ističu protiv prirodnog obojenja kamena. Neobrezan deo šablona se zatim uklanja i, nakon standardnih završnih priprema, granitni nadgrobni spomenik je spreman za isporuku.
Eto ukratko objašnjene izrade samih spomenika za grob. Nimalo jednostavan i lak posao, složićete se, ali sa druge strane, posao kao i svaki drugi koji zahteva puno pažnje, posvećenosti i truda.