Granit je dubinska magmatska stena formirana u zemljinoj kori. Nastaje učvršćivanjem i hlađenjem uzavrele magme usled ogromnog pritiska. Sa prosečnom gustinom od 2750kg po metru kubnom, otporan na hemikalije i kiseline, granit predstavlja jedan od najtvrđih materijala i kao takav je kroz istoriju često korišćen u građevinarstvu. Pravilno obrađen, granit postaje vizuelno veoma lep materijal koji će istovremeno trajati dugi niz godina bez ogrebotina, mrlja i pukotina. Granit dolazi u nešto manjem izboru boja u odnosu na mermer.

Mermer je metamorfna stena koja je nastala kristalizacijom krečnjaka i dolomita. Mermer se od davnina koristi za izradu nadgrobnih spomenika i veoma je privlačan. Prednost mermera je u njegovoj lepoti nema čvrstinu kao granit ali će sigurno nadživeti mnogo generacija. Horizontalne površine spomenika su više izložene atmosferskim uticajima, stoga možemo kombinovati vertikalne spomen ploče od mermera sa donjim delovima koji su od granita.

Peščari – prirodni kamen je najstariji materijal za izradu spomenika i danas se koriste baš iz razloga da podsećaju na stare spomenike.